1 win1win slotlackyjetmostbet kzpin up
4rabet india1win aviator1 winlucky jet online1 win az

Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s.

akvarel

Kažu da je akvarel najteža tehnika. Voda ima svoja pravila, pa se slikanje vodenim bojama više može opisati kao saradnja nego kao puna kontrola. 

Šta je važno kod akvarela?

Papir.

Vodene boje su tehnika sa kojima se najčešće prvi put susrećemo u osnovnoj školi, ali je problem što se tada slika na običnom papiru iz bloka za likovno koji nije dovoljno debeo da podnese vodu. Deformiše se pod teretom vode, čestice pigmenta se ne kreću po papiru na način koji je karakterističan za akvarel, pa pri prvom susretu sa ovom tehnikom zapravo nemamo priliku da istinski upoznamo njene karakteristike i prednosti.  

U valdorfskom obrazovanju, na primjer, situacija je drugačija. Tu se vodi računa o  kvalitetu likovnog pribora, pa se, recimo, koriste kvalitetne voštane bojice od prirodnog voska, a ne jeftine sintetičke bojice sa manjom količinom pigmenta koje takođe ne mogu da dočaraju suštinu tehnike. Kad su vodene boje u pitanju, valdorfsko upoznavanje sa akvarelom počinje tehnikom "mokro na mokro" gdje se na kvalitetnim, debelim papirima koji se prethodno nakvase čistom vodom slika tako da se pigment nanesen kistom razliva i na taj način otkriva princip po kojem papir, voda i pigment stvaraju određene likovne efekte.   

Upravo zbog toga se školarci koji na časovima likovnog koriste obične blokove, jeftine pigmente i četkice više raduju "konkretnijim" tehnikama poput tempere ili bojica i flomastera. Oslanjaju se na svoju moć kontrole, intenzitet nanosa, pa time i osjećaj da "zaista slikaju". 

Kako početi sa akvarelom?

Potrebna je mala paleta osnovnih boja, nekoliko kvalitetnih četkica za vodene boje tankih, debljih, okruglih i pljosnatih. 

Potreban je blok papira za akvarel. Takvi blokovi su jasno označeni kao blokovi za akvarel. To su papiri sa oznakom gramaže od 300 g. 

Kako sam se zaljubila u akvarel?

Prije nekoliko godina sam na jutjubu nabasala na emisiju "Put some colour in your life" u kojoj jedan živopisan bajker putuje po Australiji i obilazi  umjetnike. U jednoj epizodi je predstavio Josepha Zbukvica, čovjeka porijeklom sa naših prostora koji je postao moj omiljeni savremeni akvarelista. Preporučujem da pogledate prilog o njemu i njegovoj umjetnosti i inspirišete se! 

Idi na galeriju akvarela

Idi na galeriju digitalnih crteža